Een zwemvijver als alternatief voor een zwembad

Een stukje groen in de tuin met een leuk extraatje

Heb je altijd al gedroomd van een zwembad in de tuin maar zie je op tegen de vele kosten voor het zuiveren en onderhoud van het zwembadwater? Dan is een zwemvijver misschien wel een leuk alternatief! In tegenstelling tot een gewoon zwembad wordt het water hier op een natuurlijke wijze gefilterd door zuurstofplanten. Een leuke combinatie tussen de luxe van het zwemmen en een natuurlijk uitzicht.

 

 

Soorten zwemvijvers

 

Hoe natuurlijk je gaat kan je volledig zelf bepalen. Sommige mensen vinden het leuk om tussen de planten en vissen te zwemmen, anderen houden het toch liever iets beschaafder.

 

1. Standaard zwemvijvers



Zwem je liever niet tussen planten en vissen? Kies dan voor een standaard zwemvijver. Daarbij wordt gewerkt met twee compartimenten. In één compartiment wordt het water gezuiverd worden. Dat stukje zwemvijver zit dus vol met leven en zuiverende planten. Het andere compartiment dient dan om te zwemmen en kan indien gewenst gereinigd worden van algen en dergelijke. Het onderscheid tussen de tuin en de zwemvijver blijft hier ook heel duidelijk zichtbaar.

 

2. Natuurlijke zwemvijvers



Stoort het jou niet om tussen vissen en planten te zwemmen, dan is een natuurvijver een uitstekend idee. Hier staan de zuiverende planten wel in het zwemgedeelte. Een natuurlijke zwemvijver heeft ook een meer informele, natuurlijke vorm, waarbij het lijkt of de tuin en vijver vloeiend in elkaar overlopen.

 

 

Kosten zwemvijver

 

De prijs van een zwemvijver is afhankelijk van de beplanting, grootte en afwerking:

- Startprijs zwemvijver (30m² ; 1m diep): ± €25.000
- Startprijs zwemvijver (30m² ; 1,5m diep): ± €40.000

 

» Zwemvijver vs. Zwembad:
Een zwemvijver kost eigenlijk geld als je weet dat een privé zwembad al snel tussen de 100.000 en 150.000 euro kost. Het is vooral dankzij de eenvoudige en gratis werking van een zwemvijver dat de kosten een pak lager liggen dan bij een traditioneel zwembad:

 

Gaan we kijken naar de prijs van een jaarlijkse reiniging, filters en de reinigingsinstallatie dan kom je op een termijn van tien jaar al snel uit op een besparing van om en bij de 25.000 euro. Wil je het zwembad ook verwarmen dan moet je hier opnieuw rekenen op een gelijkaardige kost. Ten slotte wil je een echt zwembad ook heel netjes houden waardoor je een beschermend doek of rolluik moet aanschaffen. Ook daar hangt een stevig kostenplaatje aan vast. Voor een zwembad van 5 meter op 25 meter mag je zo rekenen op een kost van 5000 à 10.000 euro. Als je al deze kosten gaat optellen dan moet je geen uil zijn om te weten dat een privé zwembad handen vol geld kost!

 

 

Voordelen van een zwemvijver

 

De voordelen van een zwemvijver zijn bijzonder divers:

+ Milieuvriendelijk: Er wordt geen chloor gebruikt, planten doen al het werk. Ook de natuurlijke habitat uit de omgeving vaart wel bij een zwemvijver. Vogels kunnen zich er verfrissen, amfibieën tieren er weelderig. De planten zuiveren uiteraard ook de atmosfeer.
+ Onderhoudsvriendelijk: Planten zorgen voor de reiniging van het water.
+ Relatief goedkoop in vergelijking met een zwembad.

 

 

Onderhoud zwemvijver

 

Een zwemvijver vraagt een minimum aan onderhoud. De natuurlijk zuivering doet eigenlijk het grootste werk. Af en toe een takje of blad uit het water verwijderen en de filterplanten tijdig snoeien, daar blijft het bij. Het snoeien van de zuiverende planten kan je best jaarlijks doen, tot 10cm boven het wateroppervlak.

 

Let op met een natuurlijke zwemvijver. Deze heeft schuine wanden die snel glad kunnen worden door algenvorming. Om dat te voorkomen dien je de randen regelmatig te onderhouden en vrij te maken van de algen.